Keyserin Beemster

OVER DE KEYSERIN

In het jaar 2012 toen het Werelderfgoed Beemster haar 400 jarig bestaan vierde werd ook De Keyserin feestelijk in gebruik genomen. BiermanHenket architecten ontwierp deze serene uitbreiding waarmee de monumentale Keyserkerk een directe verbinding kreeg met moderne lijnen en eigentijds comfort.
De renaissancestijl van deze kerk, ontworpen door Hendrick de Keyser, steekt sterk af tegen de sobere en transparant vormgegeven aanbouw. Met de donkere materialisatie lijkt de aanbouw van BiermanHenket architecten zich wel terug te trekken in de schaduw van de kerk. Dit effect wordt nog eens versterkt door de omvang en de ligging van het volume, verzonken in een terp.

In de schaduw

De uitbreiding zoekt de bezoeker en de oude kerk echter ook op. Het zadeldak van de Keyserin ligt parallel aan die van de kerk en beiden zijn bedekt met donkere leien. De kerk en de aanbouw vinden elkaar in de zwevende transparante gang. In opzet refereert de aanbouw zich aan een de plattegrond van de kerk: een hoge ruimte aan de achter-zijde en een balkon die daarop uitkijkt op de eerste verdieping aan de voorzijde.
In de schaduw van de kerk. 

 

keyserin naastdekerk

Fotograaf René de Wit

Opzet

De bezoeker wordt ontvangen in een entree op de begane grond, waar ook de toiletten en de keuken gelegen zijn. De transparante begane grond is teruggelegd ten opzichte van de grijze natuurstenen basement en de donkere eerste verdieping en kap. In het souterrain bevinden zich drie zalen en twee bergingen. Onder de donkere kap is er ruimte voor een vierde zaal en balkon.
Spel van licht
De kap is aan de binnenzijde volledig bekleed met hout en in de nok voorzien van een bovenlicht. BiermanHenket architecten lieten zo het licht een belangrijke rol spelen in de ruimtebeleving. Misschien wel ontworpen met het ‘goddelijke’ licht vanuit de hoge raampartijen in de kerk in hun achterhoofd.

Contact

Middenweg 148
1462 HL Middenbeemster

E-mail: info@keyserin.nl

Agenda

Geen evenement in de kalender
Januari 2019
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Algemeen

De Keyserin

Media

Blijf ook via de nieuwsbrief op de hoogte en schrijf in:


Joomla Extensions powered by Joobi